بدعهدی اروپاییها ریشهی تاریخی دارد
مستند «جنتلمنها»، درصدد ارائهی تصویری روشنتر از اقدامات مغرضانهی اروپاییها طی سالهای متمادی میباشد. «علی کرمی»؛ تهیهکننده و کارگردان این اثر پیرامون چگونگی شکلگیری «جنتلمنها» به خبرنگار موسسه، گفت: «ما در این مستند تاریخ بدعهدی اروپایی ها را طی چند سال به تصویردرآوردیم و براساس تحقیقاتی که بنده از طریق منابع مکتوب و تصویری انجام دادم، این بدعهدی ریشه ای تاریخی دارد و سالهای متمادی است که آنها به دنبال سوءاستفاده از کشورمان هستند.»
کارگردان مستند «جنتلمنها» درخصوص جزئیات این مستند 2 قسمتی که یکشنبه شب برای نخستین بار از سیما پخش میشود، گفت: رویکرد این مستند، شخصیتمحور است. یعنی ما از طریق بررسی زندگی شخصیتهایی که سردمدار این جریان بودند، بیشتر با این ماجرا آشنا میشویم. این مستند، حول شخصیتهایی است که به طور مستقیم در پروندههای سیاسی و امنیتی تاریخ ایران دخیل بودند. افرادی که از دورهی صفویه در سیاست ایران نقش داشتند. مثل لئوپولد؛ پادشاه بلژیک تا موسیو گیوتین در فرانسه که اختراع گیوتین از طریق اسم او بوده است. هم چنین لوران فابیوس که همان کسی است که خونهای آلوده را وارد ایران کرده بود.
«علی کرمی» با اشاره به شرایط تولید «جنتلمنها» گفت: بعد از این که موسسهی اندیشهی شهید آوینی در خردادماه سال 1399، پیشنهاد ساخت این مجموعه را داد، علاقمند به تولید آن شدم و تا دیماه سال گذشته پژوهشهای مستند تکمیل و متن فیلمنامه آماده شد. از دیماه هم تولید به منزلهی تدوین شروع شد و تا پایان اردیبهشتماه امسال ادامه یافت، چون فیلم بیشتر متکی به تدوین است. بعد هم مراحل دیگر آمادهسازی فنی انجام شد و پس از تائید موسسه، برای پخش تحویل تلویزیون داده شد.
وی مهمترین عوامل جذابیت مستند «جنتلمنها» را تازگی اطلاعات آن دانست و دربارهی اهمیت موضوعی این اثر، گفت: اطلاعات این مستند از دورهی صفویه و دخالت اروپایی ها در ایران است و به همین دلیل از تصاویر آرشیوی جدیدی استفاده میشود که برای مخاطب میتواند جذاب باشد، چرا که معمولا کمتر دربارهی آن دوران و شرایطی که حاکم بود و دخالت اروپاییها صحبت شده است. وی افزود: جنبهی دیگری که برای مخاطب جذابیت دارد، این است که معمولا سردمدارانِ این قضایا در نگاه بیرونی، افرادی جنتلمن نشان میدهند و شاید به خاطر هژمونی سیاسی رسانههای غربی افراد خیرخواه جهان هم به حساب میآمدند اما در واقعیت میبینیم که این شخصیتها چه جنایتهایی انجام دادند.
«علی کرمی» در پاسخ به این که «جنتلمنها» چه کمکی برای امروزِ جهان سیاست و مواضع بینالمللی کشورمان خواهد داشت، گفت: ما هر چه قدر تاریخ را بشناسیم، میتواند در تصمیمگیری هایمان برای آینده مفید باشد. با توجه به اقدامات چند سال اخیر و پروپاگاندای رسانهای غرب که طوری وانمود میکنند که اروپاییها مدافع حقوق جوامع هستند، ما میتوانیم با بررسی تاریخی به واقعیت دیگری برسیم و با توجه به این که هنوز پروندهی هسته ای و مذاکرات با کشورهای غربی باز است، میتواند دیدگاه برخی افرادی که هنوز خوشبین به اروپاییها هستند را تغییر دهد تا دیگر کمتر اصراری برای انجام مذاکرات به هر نحوی را داشته باشند.
«علی کرمی» که پیش از این مستند «نفس گیر» را هم با محوریت بیماری کرونا ساخته بود، در پایان گفت: من باید از موسسه اندیشهی شهید آوینی بابت حمایتهایی که برای تولید آثارم داشتند، تشکر کنم و از آقای مهدی نقویان که در مراحل تولید موسسه، نظارت کردند نیز سپاسگزارم. من روند فیلمسازی خود را مدیون این موسسه هستم و امیدوارم در آینده هم موفق باشند.
لازم به ذکر است که مستند «جنتلمنها» به تهیهکنندگی و کارگردانی «علی کرمی» و محصول موسسهی فرهنگی هنری اندیشهی شهید آوینی و گروه فرهنگ، تاریخ و هنر شبکهی یک سیما، طی 2 قسمت در روزهای یکشنبه 14 شهریور و سهشنبه 16 شهریور ساعت 20 از شبکهی اول پخش خواهد شد.