تصاویری که هیچ‌کس تا به حال ندیده است

شماره مطلب:
1279
شنبه 1400/09/6 08:57
گفت و‌گو با «جواد خیابانی» درباره‌ مستند «حماسه‌ ملبورن»

تصاویری که هیچ‌کس تا به حال ندیده است

«جواد خیابانی» روایت‌گر مستندی شده است که محصول جدید موسسه‌ فرهنگی هنری اندیشه‌ شهید آوینی است. به این بهانه با «جواد خیابانی» گفت‌و‌گو شد. مصاحبه‌ای که نشان می‌دهد، اثری تماشایی برای عاشقان فوتبال در راه است.

«جواد خیابانی»؛ نامی آشنا برای گزارش مسابقاتی است که فراتر از ابعاد یک میدان ورزشی محسوب می‌شود. او که مسابقه‌ تاریخی «ایران-استرالیا» در ملبورن را با پایانی شورانگیز گزارش کرده است، با انبوهی خاطره و با ثبت تصاویری متفاوت، روایت‌گر مستندی شده است که محصول جدید موسسه‌ فرهنگی هنری اندیشه‌ شهید آوینی است. به این بهانه با «جواد خیابانی» گفت‌و‌گو شد. مصاحبه‌ای که نشان می‌دهد، اثری تماشایی برای عاشقان فوتبال در راه است.

آقای خیابانی، درباره‌ مستند «حماسه‌ ملبورن» بگوئید که مخاطبان عاشق فوتبال و افرادی که با آن روز تاریخی خاطره دارند، با چه نوع روایتی مواجه خواهند شد؟

این مستند، خوراک فوتبالی‌ها است! مستندی کاملاً جذاب با تصاویری که هیچ‌کس تا به حال ندیده و فقط از دریچه‌ دوربین من ثبت شده و برای سالگرد 8 آذرماه آماده شده است. من به عنوان راوی این مستند به نکاتی در قالب تصویر اشاره می‌کنم که کاملاً برای مخاطب تازگی دارد. ما در این مستند، تصاویری متفاوت از حواشی بازی ایران-استرالیا در 8 آذر 1376 داریم که خودم ضبط کرده‌ام.

در این مستند با چه شخصیت‌هایی صحبت کردید؟

با خداداد عزیزی، رضا شاهرودی و حمید استیلی و بچه‌های دیگر تیم صحبت کردم. مهرداد میناوندِ خدابیامرز هم در فیلم حضور دارد. به علاوه به آقای «مهرداد مسعودی» هم پرداختیم که خیلی در انجام بازی‌ ایران-استرالیا نقش داشت و به خصوص درباره‌ مشکلات حضور منافقین در ورزشگاه که می‌خواستند جنجال بسازند و عدم پخش تصاویر آن فلان شده‌ها از استادیوم و اتفاقات مختلفی که در ملبورن افتاد، ایشان تاثیرات خوبی گذاشت. ما در این مستند گذری هم به این می‌کنیم که چرا فوتبال ایران در طی این سال‌ها به جام جهانی نرفت و در جام جهانی 1978 چه گذشت. این‌ها مقدمه مستند است و بعد به مسابقات مرحله‌ اول مقدماتی جام جهانی 1998 می‌رسیم و سپس مراحل بعدی بازی‌های مقدماتی و رسیدن به ژاپن در پلی‌اف و در نهایت ملبورن.  

کیفیت تصاویری که آن زمان با دوربین شخصی گرفتید، چگونه است؟

آن موقع مثل حالا نبود که هرکسی دوربینی داشته باشد و فیلم بگیرد. من آن زمان به سختی فیلم‌ها را گرفتم. بخشی از آن فیلم‌ها وی‌اچ‌اس است و تقریبا از کیفیت افتاده است ولی چون تا به حال کسی از حواشی آن اتفاقات فیلمی نگرفته است، این تصاویر تماشایی است و سند قابل توجهی حساب می‌شود. کیفیت بخشی از مستند شاید چندان مطلوب نباشد ولی اهمیت بالایی به لحاظ ثبت اتفاقات دارد. ما زمان زیادی فیلم ضبط شده در اختیار داشتیم و تبدیل و تدوین آن‌ها به یک فیلم مستند سخت بود.

برای ساخت این مستند از چه گروهی کمک گرفتید؟

ما یک گروهِ کارگردانی داشتیم و از بچه‌های گروه ورزش و افراد مختلف برای ساخت این مستند کمک گرفتیم. من با بچه‌های تبریز کار را پیش بردم و به شکل تیمی این کار تولید شده است. به نظرم، ما به تاریخ ورزش ایران مدیونیم و خیلی از اتفاقات مهم ورزشی جایی ثبت نشده است. از موسسه‌ اندیشه شهید آوینی ممنونم که امکان تولید این مستند را فراهم کرد و امیدوارم همه کمک کنند تا این مستند به خوبی دیده شود و در تاریخ ماندگار شود. البته من مستند دیگری هم درباره‌ تاریخ مستند ورزش برای شبکه سه کار می‌کنم، منتهی در آن کار به جای شخصیت‌ها، به رویدادهای ورزشی پرداخته می‌شود.

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.
X