لذت خلق اثر هنری مرا به ادامه راه تشویق میکند
به گزارش ارتباطات و اطلاع رسانی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، محبوبه کلایی کارگردان جوانی است، که امسال با انیمیشن «دیوار چهارم» در جشنوارههای بینالمللی معتبری حضور داشت و تحسین شد. «دیوار چهارم» یکی از موفقترین تولیدات مرکز گسترش است که هشت جایزه بینالمللی دریافت کرده و هنوز حضورش در جشنوارهها ادامه دارد. کلایی که متولد سال 1371 است، به تازگی جایزه ماریا لسنیگ (نقاش و فیلمساز برجسته اتریشی) را از بیست و یکمین جشنواره «زنان مرموز، واقعیتهای مرموز» (جشنوارهای ویژه انیمیشنهایی که زنان میسازند) دریافت کرده است.
کلایی درباره این که پیش بینی میکرده «دیوار چهارم» این قدر موفق باشد، گفت: متوجه بودم در حال انجام کار متفاوتی هستم و ممکن است مورد توجه قرار بگیرد، اما به دلیل وجود هنرمندان بینظیری که در سراسر جهان فعالیت میکنند، فکر نمیکردم به این میزان و در رقابت با آثار آنها، اثرم به این میزان مورد توجه قرار بگیرد. خدا را شکر میکنم که حقیقت امر (زحمات زیاد ساخت آن) در نهایت دیده شد و افراد بسیاری با فیلم ارتباط گرفتند.
کلایی درباره تاثیر این موفقیتها و جوایز بینالمللی بر ادامه مسیر فیلمسازیاش گفت: قطعا موفقیتها شما را برای ادامه مسیر حمایت و مصمم میکند، به خصوص در عرصه بینالمللی این اتفاق بسیار راهگشاست. از اینکه مسیرم با توجه به سختی بسیار زیادی که طی کردم هماکنون در حال هموار شدن است، خوشحالم. اما باید بگویم حتی اگر چنین موفقیتهایی را شاهد نبودم، باز هم با قدرت به کارم ادامه میدادم. همینطور که حالا در حال ادامهاش هستم. اساسا لذتی که در ساخت اثر و فرآیند خلاقیت کشف میکنم، آنقدر بینظیر است که تحملم را برای تاب آوردن سختی مسیر افزایش میدهد. در حقیقت برای هر هنرمندی که به کارش علاقهمند است فرآیند تولید و خلق اثر شیرینتر از ماجراهای بعد از آن است. آنقدر که حتی وقتی اثری به تازگی آماده پخش شده، شما همچنان دوست دارید، زودتر به فرآیند تولید اثر جدیدی بازگردید.
این فیلمساز جوان درباره واکنشها به «دیوار چهارم» گفت: با توجه به بازخوردهایی که از تماشاگران بینالمللی چه داوران و چه مخاطبان حرفهای و عام دریافت کردهام، آنها بیش از هرچیز به یک نوع ارتباط حسی با فیلم اشاره میکنند. آنها توانسته بودند جهان خودشان را در جهان فیلم بازسازی کنند و البته از تکنیک ویژه کار هم بینهایت هیجانزده شدند. میتوانم بگویم این به هماهنگی تکنیک و محتوا و قطعا بدیع بودن تکنیک و شیوه روایی آن برمیگردد. همینطور تماشاگران بسیاری در داخل کشور نیز که در چند نمایش محدود داخلی توانسته بودند فیلم را ببیند، پیامهایی بسیار مثبتی برایم ارسال کردند. شاید اینکه مخاطبان ایرانی و غیر ایرانی به خوبی توانستند با فیلم ارتباط بگیرند، اشارهای به زبان بینالمللی فیلم باشد.
کلایی درباره پروژه جدیدش گفت: این روزها به عنوان رزیدنت روی یک پروژه بینفرهنگی با ژاپن متمرکز هستم. قرار است در همکاری با جشنواره هیروشیما این اثر طی یک دوره رزیدنسی در ژاپن تولید شود. علاوه بر این، فرآیند ساخت پروژه مستقلی در مرکز را شکل دادم که در حال تکمیل مراحل پیش تولید آن هستم. فکر میکنم سال آینده بتوانم پروژه بینفرهنگی ژاپن را به اتمام برسانم. پروژه مرکز احتمالا زمان بیشتری طول بکشد، تکنیک و پروسه تولید پیچیدهای دارد و برای من چالش بسیار بزرگ و شیرینی است که تلاش میکنم بتوانم حداکثر تا دو سال آینده آن را برای نمایش آماده کنم.