مروری بر فعالیت های «حاج نادر» جبهه فرهنگی انقلاب

شماره مطلب:
1987
شنبه 1401/02/10 11:45

مروری بر فعالیت های «حاج نادر» جبهه فرهنگی انقلاب

«نادر طالب زاده» کارگردانی بود که به هیچ جبهه‌ای جز انقلاب تعلق نداشت.

«نادر طالب‌زاده اردوبادی» مستندساز، تهیه‌کننده، دبیر جشنواره فیلم «عمار» و مجری برنامه تلویزیونی عصر متولد (۴ دی ۱۳۳۲) در شهر تهران بود. به گزارش «دفاع پرس»، او دارای مدارک تحصیلی کارشناسی ادبیات انگلیسی از دانشگاه راندولف میکن و کارشناسی ارشد کارگردانی سینما از دانشگاه کلمبیا بود و فعالیت هنری را از ۱۳۵۹ در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با ساخت فیلم‌های مستند آغاز کرد.

از دیگر فعالیت‌های او می‌توان به تدریس در مرکز اسلامی آموزش فیلمسازی و مدیریت مرکز تحقیقات و مطالعات سینمایی در معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضویت در هیئت اندیشه‌ورز شبکه افق، کارگردانی سریال «بشارت منجی»، ساخت چندین مستند و البته اجرای برنامه «عصر» شبکه افق و راه‌اندازی کنفرانس افق نو اشاره کرد.

نادر طالب‌زاده که سابقه همکاری با شهید مرتضی آوینی را هم داشت و بیش از هر چیز با فعالیت‌های انقلابی شناخته می‌شد.
در حالی که از ۱۶ تا ۲۶ سالگی در آمریکا زندگی می‌کرد همزمان با وقوع انقلاب اسلامی به کشور بازگشت تا صدای انقلاب باشد، خط و مشی او انقلاب بود، همان‌جا که سخنان امام خمینی (ره) را از مطبوعات درست چندماه قبل از عزیمتش به پاریس پیگیری می‌کرد و در خاطراتش عنوان کرده که از این سخنان بسیار متأثر شده است.

او کارگردانی بود که به قول خودش به هیچ جبهه‌ای جز انقلاب تعلق نداشت. خودش می‌گوید «من در آمریکا مشاهداتی داشتم که بعد‌ها خیلی به دردم خورد» بعد‌ها هم در قالب جشنواره «عمار» و هم کنفرانس افق نو ابعادی تازه از این کشور را آشکار کرد.

نادر طالب‌زاده البته سابقه کار در شبکه خبری CBS آمریکا را هم داشته، این همکاری هم از آنجایی شکل گرفته که می‌خواست اخبار انقلاب را به گوش جهانیان برساند این همکاری، اما ادامه‌دار نشد و بلافاصله بعد از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ از CBS خارج شد.

این مستندساز همچنین نقشی ماندگار در حوادث تسخیر لانه جاسوسی دارد و در سال‌های اخیر به واسطه فعالیت‌های ضد استکباری‌اش در لیست تحریم‌های آمریکا هم قرار گرفت، از اولین کسانی بود که در قالب تیم مستندسازی در صحنه تسخیر سفارت آمریکا حاضر شد و وقایع آن روزگاران را ثبت و ضبط کرد، ساخت همین مستند هم سرآغاز همکاری او با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران شد. برنامه «عصر» را می‌توان یکی از مهمترین های فعالیت‌های او در بستر تلویزیون محسوب کرد، برنامه‌ای که پلی ارتباطی و البته حلقه‌ای برای گردآوری چهره‌های استکباری‌ستیز بود، همان هدفی که نادر طالب‌زاده دنبالش می‌کرد.

طالب‌زاده البته همین هدف را در کنفرانس افق نو هم پیگیری کرد، همایشی که ابتدا با عنوان «هالیوودیسم» آغاز به کار کرد اما بعدها با تغییر نام چهره‌هایی از کشورهای مختلف جهان را به خود دید.

جشنواره «عمار» را اما می‌توان کلیدی‌ترین فعالیت او برشمرد، جشنواره‌ای که بستر فعالیت‌های جوانان تا به آن زمان گمنام را فراهم کرد تا علاوه بر تربیت نیرو، مسیری باشد برای معرفی آنها به دنیای سینما و تلویزیون.

کارگردانی که می‌گفت «همیشه دوست داشتم که بتوانم تجربیاتی را که در ایران و غرب کسب کرده‌ام به فیلمسازان جوان منتقل کنم، جوانانی که نمی‌توانستند در مسیر درست رسانه‌ای قرار گیرند؛ عمار توانست این کار را در سراسر ایران انجام دهد و وقتی فال و قرعه به نام من افتاد، من با اشتیاق پذیرفتم.

این چهره هنری و فرهنگی با شناخت بسیار خوبی که از فرهنگ و ادیان مختلف جهان داشت طی سالهای متمادی در عرصه سینمای دفاع مقدس و روشنگری نیمه های پنهان چهره صهیونیسم و امپریالیسم جهانی و بیداری اسلامی نقشی بسزا داشت و حق بزرگی بر جریان رسانه‌ای و مستندساز انقلابی کشور داشت.

مرحوم طالب‌زاده هشتم آذر سال گذشته به دلیل عوارض ناشی از عارضه قلبی و لختگی خون در بیمارستان بستری شده بود.
وی همچنین ۱۸ دی سال گذشته بار دیگر هم در بخش مراقبت‌های ویژه بستری و اوایل بهمن از بیمارستان مرخص شد.

این هنرمند فقید، متعهد و اندیشمند سرانجام شامگاه جمعه ۹ اردیبهشت برابر با ۲۷ ماه مبارک رمضان به دیدار حق شتافت.

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.
X