ورزشکارانی که قربانی میشوند
«حسین الهام»؛ کارگردان این مستند در گفتوگو با سایت موسسه فرهنگی هنری اندیشه شهید آوینی، گفت: موضوعی که در مستند «عملیات المپیک» پرداخته شد، اتفاق تازهای نیست و مسالهای تمام شده هم نمیباشد، چرا که یک موضوع اجتماعی است و به عنوان یک نقطه فشار سیاسی و تنش اجتماعی بر روی ایران حتماً ادامهدار خواهد بود. ضمن این که سیاست ایران برای به رسمین نشناختن رژیم صهیونیستی و مقابله با این رژیم در بخشهای مختلف همچنان پابرجا است و یکی از این سیاستها، تحریم ورزشی این رژیم است.
کارگردان مستند «عملیات المپیک» ادامه داد: تمرکز کشورهای غربی روی سرمایههای اجتماعی و ورزشی ما موضوعی است که در سال های آینده هم دنبال خواهد شد، البته بعضی از ورزشکاران هم در این مدت به ایران آمدند و از تصمیم خود بازگشتند. «حسین الهام» در پاسخ به این که تا چه حد ورزشکاران میتوانند مخاطب این مستند باشند و فریب نقشه دشمن را نخورند، گفت: ما باید با تفکر با این جریان برخورد کنیم. به نظرم حتی سعید مُلایی که در این مستند به آن پرداختیم، یک قربانی توسط رژیم صهیونیستی است و اصولاً ورزشکارانی که وارد این ماجرا میشوند، خودشان قربانی خواهند شد. فکر میکنم این اولین فیلمی است که در قالب مستند ورزشی و داستانی توانست اصل ماجرا را روایت کند. ما بابت تحریم مسابقات ورزشی تاریخ طولانی را شاهد بودیم مثل قضیه آپارتاید و این اولین بار نیست که کشوری، با رژیمی که قبول ندارد، مسابقه نمی دهد. مساله دیگر، بحث وطن است که به نظرم مساله بزرگی است و هر ورزشکاری حتی در حقش هم اجحاف شود، باید وطن را فراموش نکند. حتی اگر مهاجرت کند که این هم مساله مطلوبی نیست، ولی نباید خود را هزینه ضربه زدن به وطناش کند.
وی افزود: ما برای دومین بخش این مستند در حال پژوهش هستیم. درباره این که نسبت ورزشکاران با تحریم چیست و چگونه باید با ورزشکار صحبت کرد و چگونه باید هزینههای تحریم و جرایم بینالمللی را کم کرد، موضوعاتی است که قرار بود در قسمت اول این مستند پرداخته شود ولی زمان مستند به ما اجازه نداد. پژوهش هایی انجام شده و قرار است تکمیل شود و انشاءالله در قسمت دوم این مجموعه به آن ها خواهیم پرداخت.
«حسین الهام» در ادامه گفت: ما حتی تلاش کردیم با سعید مُلایی هم گفتوگو کنیم، چون هر چیزی از او میشنویم از طریق رسانههای خارج از ایران گفته شده و باید ببینیم حرفش چیست که متاسفانه میسر نشد. ورزشکاران ایرانی و خارجی زیادی هستند که جلوی رژیم صهیونیستی مسابقه ندادند و میتوان در قسمت دوم مستند به آنها پرداخت و صحبتهای آنها را هم شنید. این ورزشکاران، اسرائیل را به رسمیت نشناختند. مثلاً «فتحی نورین»؛ جودوکار الجزایری که در همین المپیک سپری شده مقابل اسرائیل مسابقه نداد و 10 سا از مسابقات محروم شد یا قبلاً هم مواردی مثل «رود گولیت» را داشتیم.
وی ادامه داد: برخی از حواشی در فضای ورزش وجود دارد. مثلاً امکان دارد ورزشکاری به اردوی تیم ملی دعوت نشود و قهر کند و به کشور دیگری بپیوندد. حتماً نسبت به مدیریتها نقدهایی وجود دارد و گاهی لجبازیها باعث این مسائل میشود. با توجه به مغناطیسی که در آنسوی مرزها برای جذب سرمایههای ایرانی به کار میرود، باید در داخل هوشیار باشیم و تمهیداتی برای دور شدن از این ماجراها ایجاد کنیم و سیاست بلندمدت توسط مدیریت ورزشی ایران انجام شود. در قسمت اول این مجموعه برخی از مدیران ورزشی چندان با ما همکاری نکردند و امیدواریم که در مستند بعدی شاهد نظرات این مدیران هم در آثار تولیدی باشیم.