کیفیت فیلمهای مستند بالا رفته است/ توجه فجر به نفع سینمای مستند است
به گزارش ارتباطات و اطلاع رسانی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مرتضی شعبانی عضو هیات انتخاب بخش سینمای مستند چهلمین جشنواره فیلم فجر درباره اهمیت حضور مستندسازان و فیلم مستند در این رویداد گفت: برای فیلمهای مستند جشنواره تخصصی «سینماحقیقت» وجود دارد که باید قدر آن را بدانیم. بعد از گذشت 2 ماه از این جشنواره به جشنواره فیلم فجر رسیدهایم که فرصت خوبی برای دیده شدن آثار مستند بلند است.
این تهیهکننده ادامه داد: این گلایه از سمت مستندسازان وجود دارد که چرا در جشنواره فیلم فجر توجه اساسی به آثار مستند وجود ندارد، این نقد دوسویه است، نظر ما این است که کاش این رویداد توجه بیشتری به بخش مستند کند اما از طرف دیگر مسئولان جشنواره فیلم فجر میگویند که مستندها، جشنواره تخصصی خود را دارند که هر سال با شکوه و رونق خوبی برگزار میشود و مخاطب بسیاری دارد.
شعبانی با انتقاد از شرط حضور مستندها در جشنواره «سینماحقیقت» برای شرکت در جشنواره فیلم فجر، گفت: این شرط فیلمسازان را محدود و مجبور میکند که فیلمشان را قبل از حضور در جشنواره فیلم فجر برای حضور در جشنواره «سینماحقیقت» آماده کنند.
این مستندساز ادامه داد: این محدودیت خوبی نیست؛ ممکن است در چند ماه فاصلهای که میان فراخوان جشنواره «سینماحقیقت» و جشنواره فیلم فجر وجود دارد، آثاری به مرحله تولید برسند که به «سینماحقیقت» راه نیابند و از حضور در جشنواره فیلم فجر هم محروم شوند، این فیلمساز باید یک سال منتظر بماند تا بتواند شانس حضور در جشنواره «سینماحقیقت» را پیدا کند و درنتیجه به جشنواره فیلم فجر برسد.
تهیهکننده مستند «قاسم» تاکید کرد: ممکن است فیلمسازی دوست نداشته باشد فیلم خود را در جشنواره «سینماحقیقت» به نمایش درآورد و هدفش حضور در جشنواره فیلم فجر باشد. جشنواره فیلم فجر باید هیات انتخابی داشته باشد که فیلمی را که شایسته حضور در جشنواره باشد، بدون شرط انتخاب کند.
او درباره کیفیت آثار حاضر در جشنواره فیلم فجر عنوان کرد: طی دهه گذشته خوشبختانه کیفیت فیلمهای مستند ارتقا یافتهاند و شاهد آثار خوبی هستیم. در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر نیز که بهعنوان هیات انتخاب حضور داشتم، 80 فیلم بلند مستند را دیدم که اتفاقی بسیار بزرگ و نشاندهنده رشد سینمای مستند است.
شعبانی درباره استقبال نشدن از سینمای مستند در جشنواره فیلم فجر تصریح کرد: دیده شدن آثار مستند در کنار آثار سینمایی و داستانی، موازنهای غیرهمگون و نامتناسب است. فاکتورهایی مثل حضور چهرههای سرشناس، سینماگران و... برای فیلمهای داستانی وجود دارد که اقبال عمومی را نسبت به آنها بیشتر میکند، در مقابل در جشنواره تخصصی مستند یعنی «سینماحقیقت» شاهد استقبال مستندسازان و علاقهمندان به سینمای مستند هستیم، این مساله در همه کشورها وجود دارد و مختص به ایران نیست.
این تهیهکننده سینمای مستند در پایان خاطرنشان کرد: کاش فیلمهای مستند مانند فیلمهای سینمایی میتوانستند ایام جشنواره فیلم فجر در دیگر سالنهای سینما نیز نمایش داشته باشند و مردم جز در کاخ جشنواره به تماشای فیلمهای مستند بنشینند. از طرف دیگر کاش جوایز بهترین دستاورد و بهترین کارگردانی به بخش سینمای مستند اضافه شود چراکه شایستگی فیلمها داشتن بیش از یک جایزه است.