گفت و گو با «روح‌الله سهرابی»؛ مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش فیلم سازمان سینمایی

شماره مطلب:
2413
یکشنبه 1401/05/30 08:58

گفت و گو با «روح‌الله سهرابی»؛ مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش فیلم سازمان سینمایی

«روح الله سهرابی»؛ کارگردان جوان سینما و تلویزیون که پیش از این سابقه مدیریتی در انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس را داشته است، در این گفت و گو اظهار امیدواری کرد که آثاری با رویکرد عاشورایی با حمایت نهادهای مختلف و با تشکیل کارگروه در سازمان سینمایی به مرحله تولید در آید. مشروح مصاحبه این مقام سینمایی با خبرنگار موسسه را در ادامه می‌توانید بخوانید.

 در شرایطی که در دوره جدید مدیریت سینمایی کشور اتفاقات زیادی افتاده و بحث چگونگی نظارت بر ساخت و اکران آثار سینمایی و نیز چگونگی حضور آثار منتخب جشنواره های بین‌المللی جای بحث دارد، اما موضوع «شرایط جهت‌دهی به تولید آثاری ارزشی با محوریت قیام عاشورا»، در گفت و گوی خبرنگار موسسه فرهنگی هنری اندیشه شهید آوینی با «روح‌الله سهرابی»؛ مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش فیلم سازمان سینمایی مورد بحث قرار گرفت تا مشخص شود برنامه مدیریت جدید سینمایی برای شکل بخشی به این واقعه عظیم اما همچنان مهجور در قالب سینما چگونه خواهد بود.

«روح الله سهرابی»؛ کارگردان جوان سینما و تلویزیون که پیش از این سابقه مدیریتی در انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس را داشته است، در این گفت و گو اظهار امیدواری کرد که آثاری با رویکرد عاشورایی با حمایت نهادهای مختلف و با تشکیل کارگروه در سازمان سینمایی به مرحله تولید در آید. مشروح مصاحبه این مقام سینمایی با خبرنگار موسسه را در ادامه می‌توانید بخوانید.

سهم مسئولان سینمایی برای تولید آثاری مرتبط با واقعه عاشورا چقدر است؟

برای تولید آثار عاشورایی دو وجه را باید در نظر گرفت. یکی بحث نرم افزاری و تحقیقاتی و پژوهشی است و می‌طلبد که افراد دغدغه‌مند با اقتباس از کتب دینی و آئینی بتوانند به نگارش فیلمنامه برای تولید آثار کمک کنند و یکی هم بحث تولید فیلم است. نویسندگان کتاب ها بخشی از این مسیر را طی کردند و بخش باقیمانده از این مسیر به عهده فیلمنامه نویس‌ها است تا در مرحله بعد بتوان به سراغ ساخت فیلم رفت. اگر رغبت و تمایل در اهالی سینما ایجاد شود، آن وقت مدیران سینمایی می‌توانند وارد کار شوند و از سینماگران حمایت کنند. این مساعدت می‌تواند از سوی ارگان‌های مختلف اتفاق بیفتد. اگر این مسیر را خوب پیش ببریم، به مرحله‌ای می رسیم که مواد اولیه برای ساخت فیلم وجود دارد.

نقش حمایتی مسئولان سینمایی از آثار ارزشی در دولت جدید چگونه خواهد بود؟

به نظرم اگر بستر خوبی وجود داشته باشد و فیلمنامه قابل ارزشی آماده شود، نه تنها سازمان سینمایی وزارت ارشاد اسلامی بلکه ارگان‌های دیگری هم که حتی در تعریف اولیه، فرهنگی و هنری به حساب نمی‌آیند می‌توانند وارد کار شوند. این موسسات تجاری و صنعتی می‌توانند با درنظر گرفتن بودجه به عرصه فرهتگ و هنر کمک کنند. ورود به مباحث عاشورایی از این نظر که مربوط به تاریخ گذشته است و قابل ارزش می‌باشد، می‌تواند مورد توجه مسئولان بخش‌های مختلف قرار بگیرد. به نظرم ارگان‌ها و نهادهای مختلف می‌توانتد بودجه‌ای برای فیلمسازی اختصاص دهند و کارگروه‌های مختلفی تشکیل شود تا به یک تعریف کاربردی برسند.

شما چند ماهی است که در سازمان سینمایی وزارت ارشاد مشغول به کار شدید. برنامه مشخصی از طرف سازمان در این خصوص ارائه نگردید؟

شاید برنامه‌هایی در این مورد شده باشد و من در جریان نباشم، چون مسئولیت من در بخش نظارت بر آثار است. اما به نظرم اتفاق خاص زمانی می افتد که کارگروه‌های کاربردی یا شورای مشترکی تشکیل شود تا بتوان با یک هم اندیشی کار را پیش برد. ورود به مفاهیم عاشورایی به دلیل این که مربوط به تاریخ خاصی در گذشته است، نیاز به ساخت و ساز و تهیه لوکیشن ها و هزینه‌های تهیه لباس و چهره‌پردازی و موارد مختلف با صرف مبالغ بالا دارد و نیاز است که چندین نهاد وارد کار شوند. ما هر چقدر صحبت کنیم و آرزو کنیم و امیدوار بمانیم بدون تلاش همه اتفاقی پیش نمی‌آید. با توجه به وظیفه ذاتی که سازمان سینمایی برای حمایت از سینماگران دارد، می‌تواند کارگروه‌هایی متشکل از مراکز مختلف تشکیل شود تا با هم افزایی ارگان‌ها بتوان به افراد دغدغه‌مند برای ساخت آثار عاشورایی کمک کرد تا به توجه به حمایت‌هایی که از آن‌ها می‌شود، به تولید فیلم اقدام کنند. این به نظرم بهترین راه تولید فیلم‌های ارزشی است و البته همه این‌ها نیازمند مرحله نگارش فیلمنامه می‌باشد.

به نظر می رسد با توجه به هزینه‌های بالای فیلمسازی در این دوران، تنها دولت و نهادهای وابسته هستند که باید پیشقدم تولید فیلم‌های ارزشی شوند.

بله. فعلاً شاید تولید این فیلم‌ها برای بخش خصوصی توجیه اقتصادی نداشته باشد ولی مواردی هم در گذشته داشتیم که بخش خصوصی ورود پیدا کرد و بدون هیچ چشمداشت و صرفاً براساس نذر فرهنگی آثاری تولید شد.

تنها فیلمی که در بخش خصوصی در زمینه عاشورا ساخته شد، «رستاخیز» ساخته احمدرضا درویش بود که به بن بست خورد!

برای آن فیلم هم ملاحظاتی درنظر گرفته شد و چون مربوط به دوره پیش است، در جریان ریز موارد آن نیستم. این فیلم در حدود 10 سال پیش تولید شد و بعداً هم اکران آنلاین شد. ما باید سعی کنیم برای آینده با کمک بخش‌های مختلف برنامه‌ریزی کنیم. البته برای امسال در سازمان سینمایی یک سری برنامه‌هایی برای نمایش فیلم‌های محرمی در نظر گرفتیم که آثار مهم مرتبط با محرم به نمایش درمی آید.

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.
X